novenyek-uvegben

Növények üvegben

Legyen az ajándék vagy dekoráció a lakásodban, egy kis növény üvegben (vagy másnéven florarium) mindig remek választás!

Ápolásuk roppant egyszerű és akár saját magad is elkészítheted a kedvenc virágoddal.  Egy ilyen mini-kert elkészítéséhez használhatsz befőttesüveget, régi, üveg kávékiöntőt vagy egy üvegtálat - hogy melyiket választod, rád bízzuk.

Ezekre lesz szükséged:

  • üvegedény
  • kisebb növények (pozsgás növények, kaktuszok, orchideák...)
  • kavicsok
  • dekorgranulátum és apróbb kavicsok
  • föld
  • moha
novenyek-uvegben-kellekek

Így kezdj hozzá

Egy ilyen növényelhelyezés esetében kimondottan fontos, hogy a növény vízellátása optimális legyen. Alkalmanként meg kell majd öntöznöd őket, még akkor is, ha a pozsgások és kaktuszok kifejezetten jól bírják víz nélkül. Arra figyelj, hogy ne száradjon ki teljesen a virágföld! Ezt megelőzendő, érdemes réteges szerkezetet alkalmaznod az ültetésnél.

Legalulra helyezz nagyobb kavicsokat vízelvezető rétegként. Így a felesleges víz le tud csorogni a kövek között és nem nedvesedik túl a virágföld.
novenyek-uvegben-lepes1
novenyek-uvegben-lepes2
Ezt követi egy réteg granulátum vagy kisebb kavics. Ha ezzel kész vagy, akkor következhet egy réteg virágföld. Ha beletetted a virágodat, ügyelj rá, hogy a földdel a gyökereit gondosan eltakard.  Következő lépésként a virágokat ízlés szerint válogathatod. Az üvegtartó méretétől függően többféle növényt kombinálhatsz egymással. A növényeket nem szabad túl közel ütetned egymáshoz, mivel a legjobb esetben még nőni fognak!
novenyek-uvegben-lepes3
novenyek-uvegben-lepes4
Tovább tudod növelni az esztétikai hatást, ha a kis növényed köré mohát helyezel (ez lehet erdőből származó élő moha vagy pedig virágboltban vett szárazmoha).
novenyek-uvegben