Forralt boros sajttorta áfonyával

Tökéletes a karácsonyi előkészületekhez...

Nem kell karácsonyi vásárokba menned, hogy igazi ünnepi különlegességeket kóstolj meg, sőt! Ha saját magad készíted el a finomságot családtagok, barátok vagy párod segítségével, a sütemény ízét az együtt eltöltött idő élménye még jobban megédesíti. Az alábbi édesség tortaalapját például mézeskalács fűszerekkel és forralt borral „bolondítottuk meg” – és hidd el, igazán ízletes kombináció!

A forralt boros sajttorta hozzávalói:

A tésztához:
  • kb. 150g omlós keksz
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 60g vaj

A töltelékhez:
  • 1kg dupla krémsajt
  • 120g vaj
  • 220g tejföl
  • kb. 200g cukor
  • 5 tojás
  • 2 tojássárgája

Formázáshoz és díszítéshez:
  • 1 cs. vörös tortazselé
  • 250ml forralt bor
  • 75g friss áfonya
  • cukor
  • rozmaring

Így készítsd el a forralt boros sajttortát

Legelőször is melegítsd fel előre a sütőt 160°C-ra és a tortaformát (kb. 16cm átmérő) kend ki vajjal.

Az omlós kekszet ezután tedd egy fagyasztózacskóba és nyújtófa segítségével tördeld össze (a nyújtófa eredeti funkciója szerinti mozdulatokkal), amíg apróbb darabokra nem tördelődnek.
A kekszmorzsát a mézeskalács fűszerrel és az olvasztott vajjal gyúrd tészta állagúra, majd oszd el a két tortaforma között egyenlő arányban és simítsd el szépen, egyenletesen. Ha ezzel készen vagy, tedd a sütőbe kb. 15 percre majd, ha elkészült vedd ki és hagyd kihűlni.

A töltelékhez tedd a krémsajtot, a vajat, a tejfölt és cukrot egy keverőtálba. Amíg kevered az előbb felsorolt hozzávalókat, add hozzá egyenként a tojást és a tojássárgáját. Ügyelj arra, hogy a végeredmény csomómentes legyen!
Mielőtt a krémsajtos masszát beleöntenéd a tortaformába, fedd be a formát alufóliával. A legjobb módszer erre az, ha két hosszú alufólia csíkot keresztbe teszel egymáson és a tortaformát középre helyezed, majd szépen felhajtod a forma oldalára az alufóliát.

Ha ez kész van, helyezd a bevont formát egy magasfalú tepsibe és öntsd a krémsajtos tölteléket a tortaformába.
Mielőtt a süteményt betennéd a sütőbe, önts forróvizet a tepsibe. Ezután az egészet kb. 1 órán át kell sütni, amíg a krém finom rázásra alig mozdul el.

Amíg a torta sül, előkészítheted a cukrozott áfonyát. Serpenyőben forralj fel kevés cukrot, mártsd bele a megmosott áfonyát, majd helyezd a rácsra száradni. (Ha ezután még egy kevés cukorban megforgatod, kicsit télies, fagyos megjelenése lesz.)
Ha megsült a torta, hagyd egy pár órán át keresztül hűlni. Ezután a csomagoláson található utasítások szerint készítsd el a tortazselét, viszont víz helyett használj forralt bort! Hagyd rövid ideig hűlni, majd öntsd a tortára. Ha kihűlt és megszilárdult a zselé, vedd ki az egészet a tortaformából és díszítsd a tetejét a cukrozott áfonyával és rozmaring ággal.
Már kész is van az ízletes karácsonyi sütemény! Jó étvágyat kívánunk hozzá!