Forralt boros sajttorta áfonyával
Tökéletes a karácsonyi előkészületekhez...
Nem kell karácsonyi vásárokba menned, hogy igazi ünnepi különlegességeket kóstolj meg, sőt! Ha saját magad készíted el a finomságot családtagok, barátok vagy párod segítségével, a sütemény ízét az együtt eltöltött idő élménye még jobban megédesíti. Az alábbi édesség tortaalapját például mézeskalács fűszerekkel és forralt borral „bolondítottuk meg” – és hidd el, igazán ízletes kombináció!
A forralt boros sajttorta hozzávalói:
A tésztához:
A töltelékhez:
Formázáshoz és díszítéshez:
- kb. 150g omlós keksz
- 2 tk mézeskalács fűszer
- 60g vaj
A töltelékhez:
- 1kg dupla krémsajt
- 120g vaj
- 220g tejföl
- kb. 200g cukor
- 5 tojás
- 2 tojássárgája
Formázáshoz és díszítéshez:
- 1 cs. vörös tortazselé
- 250ml forralt bor
- 75g friss áfonya
- cukor
- rozmaring

Így készítsd el a forralt boros sajttortát
Legelőször is melegítsd fel előre a sütőt 160°C-ra és a tortaformát (kb. 16cm átmérő) kend ki vajjal.
Az omlós kekszet ezután tedd egy fagyasztózacskóba és nyújtófa segítségével tördeld össze (a nyújtófa eredeti funkciója szerinti mozdulatokkal), amíg apróbb darabokra nem tördelődnek.
Az omlós kekszet ezután tedd egy fagyasztózacskóba és nyújtófa segítségével tördeld össze (a nyújtófa eredeti funkciója szerinti mozdulatokkal), amíg apróbb darabokra nem tördelődnek.


A kekszmorzsát a mézeskalács fűszerrel és az olvasztott vajjal gyúrd tészta állagúra, majd oszd el a két tortaforma között egyenlő arányban és simítsd el szépen, egyenletesen. Ha ezzel készen vagy, tedd a sütőbe kb. 15 percre majd, ha elkészült vedd ki és hagyd kihűlni.
A töltelékhez tedd a krémsajtot, a vajat, a tejfölt és cukrot egy keverőtálba. Amíg kevered az előbb felsorolt hozzávalókat, add hozzá egyenként a tojást és a tojássárgáját. Ügyelj arra, hogy a végeredmény csomómentes legyen!
A töltelékhez tedd a krémsajtot, a vajat, a tejfölt és cukrot egy keverőtálba. Amíg kevered az előbb felsorolt hozzávalókat, add hozzá egyenként a tojást és a tojássárgáját. Ügyelj arra, hogy a végeredmény csomómentes legyen!

Mielőtt a krémsajtos masszát beleöntenéd a tortaformába, fedd be a formát alufóliával. A legjobb módszer erre az, ha két hosszú alufólia csíkot keresztbe teszel egymáson és a tortaformát középre helyezed, majd szépen felhajtod a forma oldalára az alufóliát.
Ha ez kész van, helyezd a bevont formát egy magasfalú tepsibe és öntsd a krémsajtos tölteléket a tortaformába.
Ha ez kész van, helyezd a bevont formát egy magasfalú tepsibe és öntsd a krémsajtos tölteléket a tortaformába.


Mielőtt a süteményt betennéd a sütőbe, önts forróvizet a tepsibe. Ezután az egészet kb. 1 órán át kell sütni, amíg a krém finom rázásra alig mozdul el.
Amíg a torta sül, előkészítheted a cukrozott áfonyát. Serpenyőben forralj fel kevés cukrot, mártsd bele a megmosott áfonyát, majd helyezd a rácsra száradni. (Ha ezután még egy kevés cukorban megforgatod, kicsit télies, fagyos megjelenése lesz.)
Amíg a torta sül, előkészítheted a cukrozott áfonyát. Serpenyőben forralj fel kevés cukrot, mártsd bele a megmosott áfonyát, majd helyezd a rácsra száradni. (Ha ezután még egy kevés cukorban megforgatod, kicsit télies, fagyos megjelenése lesz.)


Ha megsült a torta, hagyd egy pár órán át keresztül hűlni. Ezután a csomagoláson található utasítások szerint készítsd el a tortazselét, viszont víz helyett használj forralt bort! Hagyd rövid ideig hűlni, majd öntsd a tortára. Ha kihűlt és megszilárdult a zselé, vedd ki az egészet a tortaformából és díszítsd a tetejét a cukrozott áfonyával és rozmaring ággal.

Már kész is van az ízletes karácsonyi sütemény! Jó étvágyat kívánunk hozzá!