Bejelentkezés
Bejelentkezés
Már rendelkezem mömax fiókkal
Elfelejtettem a jelszavam?
Még nem rendelkezem mömax fiókkal Most regisztrálok
mömax Club Card Hírlevél Áruházak

Függöny kisokos | Minden, amit a függönyvásárláskor tudni érdemes

Hogyan kell feltenni a függönyöket, mire kell figyelned a különböző helyiségekben és milyen lehetőségeid vannak a felfüggesztéskor? Tudj meg még többet kisokosunkban!

Függöny kisokos: Tanácsok & Tippek vásárláshoz

Fényvédelem, sötétítés vagy otthonosság - a függönyök számos tulajdonsággal rendelkeznek, melyek segítenek lakásodat a nyugalom szigetévé varázsolni. Így hát fontos, hogy kellő figyelmet és időt fordíts a kiválasztáskor a részletekre és az igényeidre. Szín, szabás és minta, mind gondosan meg kell fontolnod, hogy a térbeli hatást a saját elképzeléseid szerint alakíthasd. A függöny különböző szintű transzparenciájával tudod meghatározni a fényáteresztés mértékét, így befolyásolva a privátszférád hangulatát. A megjelenésen kívül még van pár szempont, amit érdemes figyelembe venned, mint például a függöny felfüggesztésének módja. El kell tehát döntened, hogy függönysínt vagy függönyrudat preferálsz a szobádban. Ezekre és sok más kérdésre is választ találsz útmutatónkban.

Verdunkelungsvorhang in Beige von mömax.

1. lépés: Fényáteresztés mértéke

A függönyvásárlás első és legfontosabb lépése eldönteni a fényáteresztés mértékének meghatározása. Az átlátszóság mértéke elsősorban a függöny kívánt funkciójától függ. Szeretnéd megóvni otthonodat a kíváncsi szemektől az esti órákban vagy a nap folyamán, éjjel zavar az utcai világítás vagy egyszerűen a megfelelő dekorációt keresed az ablakra? A függöny tervezett szerepe függ a szoba funkciójától is. A félig átlátszó és átlátszó anyagok, mint például az organza vagy a voile különösen jól mutatnak az ebédlőben és a nappaliban, míg a vastagabb anyagból készült társaik a hálószobákban és gyerekszobákban a legideálisabb választások.

 

Ha szeretnéd , természetesen kombinálhatod a különböző függönytípusokat. Különösen népszerű két sötétítő vagy kevésbé fényáteresztő függöny párosítása könnyedebb, fényáteresztő típusokkal. Tehát esténként behózod az oldalsó, sötétítő függönyöket, míg napközben a fényáteresztő függönyök védik a privát szférádat. Az anyagvastagságot és színeket tetszés szerint variálhatod és kombinálhatod, a végeredmény a saját ízlésednek megfelelő összeállítás lesz! Például az átlátszó függönyök akkor kelnek életre, amikor a sötétebb minták kitűnnek a fény áteresztésekor. Ez a kombináció a szoba légkörére is nyugtató hatással van.

Áttetsző

A transzparens függönyök egyik legnagyobb előnye, hogy könnyedségüknek köszönhetően barátságossás és szellőssé varázsolják a szobát valamint nagymértékben átengedik a fényt. Ezért különösen alkalmas sötét, kicsi helyiségekbe. Elsősorban dekorációs célra használják. Többféle színben és mintával elérhető széles választékban.

Félig áttetsző

A félig áttetsző függönyök stílusosan védik szobádat a kíváncsi tekintetektől. Világos színek nagyon jól tükrözik vissza a napfényt, így ez a típus elengendő napfényt enged be szobádba és mégis ápol és eltakar.

Részben fényzáró

A részben fényzáró függöny ideális választás, ha kívül sötét, belül világos van. Ezt a típust este érdemes használni, hogy eltakarjuk a redőnyöket és az ablakokat. A különböző színeknek köszönhetően minden szoba hihetetlenül hangulatos és otthonos lesz.

Sötétítő

Ha teljes sötétséget szeretnél szobádban és nincs redőnyöd, akkor a teljesen fényzáró vagy sötétítő függöny az ideális megoldás számodra. Ezek a modellek általában nem csak teljesen kizárják a fényt, de gyakran hőszigetelőek is, így alkalmasak gyerekszobákba és hálószobákba is. A sötétítő függönyök teljesen kizárják a fényt.


2. lépés: Felhelyezés

A függöny megjelenését még egy dolog befolyásolja: a felhelyezés. A függöny színhez vagy rúdhoz való rögzítéséből származó hullámok nagyban befolyásolják a szoba hangulatát, így érdemes odafigyelni a felfüggesztéskor az anyag esésére is. A függönyök színeinek kombinációjával más-más hatást érhetsz el. Kombinált szalaggal, vagy másnéven hajtogatható szalaggal a behajtások meghatározott távolságra lesznek az anyagon.

Ringlik

A függönyrögzítés bevarrt ringlikkel igazán egyszerű. A fémkarikáknak köszönhetően minden további tartozék nélkül felhózhatjuk az anyagot a karnisra. Fontos! Figyelj rá, hogy a karnis átméreője ne legyen nagyobb, mint a karika átmérője, sőt jó, ha kicsit kisebb, így könnyedén tudod csúsztatni.

 

Függöny Kisokos tipp: Függönysíned van otthon felszerelve, de ringils függönyt szeretnél? Használj ringi akasztót! Az akasztót ileszd a ringlibe, majd told be a sínbe és kész is!

Látható fülek

A felvarrt fülekkel rendelkező függönyöket olyan egyszerűen fel lehet helyezni, mint a ringlis variációját. Akkor érdemes ezt a típust választani, ha ki szeretnéd hangsúlyozni a karnist, mivel a rudat nem takarja el teljesen az anyag. Ebbe a függönyfajtába gyakran univerzális behúzószalagot varrnak be, így csúszkával egyszerűen használható. Függönysínre füles csúszkákkal felszerelhető.

Rejtett fülek

A rejtett füles függönyök bevarrt univerzális behúzószalaggal rendelkeznek. Ennek a függönyrögzítési módnak az az előnye, hogy a függönyrúd az anyag mögött nem látható, így a függöny mintázata előtérbe kerül. Az behúzószalagnak köszönhetően csúszka segítségével függönysínen is használható.

Kombinált behúzószalag

Számos készfüggöny hátoldalára kerül kombinált behúzószalag a felfüggesztéshez. Ennél a függönyrögzítési módnál csúszkákra vagy akasztókra van szükség (pl. görgős vagy ráncszedő akasztó), amelyeket be kell akasztani a kombinált behúzószalagba ahhoz, hogy a függönyt a sínbe lehessen helyezni. A végrögzítők és a köztes rögzítők megakadályozzák, hogy a függöny be- és kihúzás során kicsússzon vagy a ráncolás elmozduljon. A kombinált behúzószalag, másnéven függönyszalag, finom szálú fülekkel rendelkezik, így ezt a függönyfajta is felhelyezhető függönyrúdra.


3. lépés: Felhelyezés

Végül elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol meg kell hoznod a döntést, hogy a függönyrúd vagy a függönysín számodra az ideális. A függöny felhelyezésének módja, ahogy fentebb taglaltuk, nagyban függ ettől a lépéstől. Nem számít, hogy felújítod az otthonodat és az adott felszerelési mód előnyeit szeretnéd megtudni vagy az otthonodban már van egy karnis vagy sín és ehhez keresed az ideális függönyt. Függönykisokosunk segítségével könnyedén eligazodhatsz a függönyvilág útvesztőiben.

Vorhangstangen in Silber und Weiß von mömax.
Mehrläufige Vorhangschiene in Grau von mömax.

Függönykarnis

Egyszerű és nagyszerű: így lehetne a legegyszerűbben jellemezni a függönykarnist.  Különböző hosszúságú rudakkal és kihúzható modellekkel szinte minden ablakhoz ideális választás. Sokoldalú design: természetes fa, fém vagy műanyag kivitelekben elérhető, így számtalan stílusú szobában megállja a helyét ez a típus. Különböző függönyrögzítési módot tesznek lehetővé:

  • ringlis függöny
  • látható és rejtett füles függöny
  • készfüggönyök kombinált behúzószalaggal

Függönysín

A függönysínek nem csak lapfüggönyök esetén használhatóak, de abban az esetben is, ha kevés távolság van a mennyezet és az ablak között. A többpályás sínekre több függönyt is fel lehet tenni. A függönysíneket a mennyezetre és falra is fel tudod szerelni és a megfelelő tartozákkal számos rögzítési módszer közül választhatsz:

  • látható fülek (füles csúszkákkal)
  • füles függönyök (látható és rejtett fülekkel) rejtett univerzális behúzószalaggal
  • lapfüggöny panelkocsival
  • készfüggöny kombinált behúzószalaggal
  • ringlis függönyök

Mia tipp: Sötétítőfüggöny

mia_tipp1

Csak elsötétített helyiségekben tudok mély alvásba merülni. Annak érdekében, hogy se a telihold, se az utcai világítás ne világítson be a hálószobába, részemről elmaradhatatlan a sötétítőfüggöny. Napközben is jó szolgálatot teljesítenek, és távoltartják a vakító napfényt. Ha ez még nem lenne elég érv, a sötétítőfüggönyök csillapítják a zajokat, illetve hideg- és hőszigetelőek.


A függönypiktogramok magyarázata a mömaxnál